tiistai 27. syyskuuta 2016

Meere = ruoka


Jos mun pitää yks asia sanoa mitä on Suomessa ikävä, tulee ensimmäiseks mieleen ruoka. Ei sillä etten tykkäis Ugandalaisesta ruoasta, mutta koska saan päivällisen töissä ja illallisen valmiiksi kokattuna kotona on ruoka usein aika samanlaista ja yksipuolista (varsinkin kasvissyöjälle). Täällä syödään yleisesti ottaen kolme kertaa päivässä. Siihen oli aluks vaikea tottua ja välillä nykyäänkin tekee mieli ottaa joku välipala sillointällöin. Banaani on siihen hyvä vaihtoehto.



Aamupala on valmiina 7.15 ja se näyttää tältä. Kuppi teetä ja pari siivua vaaleeta leipää. Tänä aamuna oli myös banaani tarjolla.





Yllä olevat kuvat on päivälliseltä töistä. Päivällinen syödään yhden maissa. Tarjolla on aina POSHOa (miedon makuista valkoista kiinteää "tahnaa", joka tehdään kiehuttamalla vettä ja sekoittamalla siihen maissijauhoa), MATOKEa (vähän niinkuin meidän perunamuussi, joka on tehty vihreistä banaaneista) ja riisiä. Kastikkeina on joko papuja tai violetihtavaa kastiketta, joka on tehty mm munakoisosta ja pähkinöistä. Joskus lisukkeina saattaa olla "sweet potatoes" (ei kuitenkaan sama kun meidän bataatti) tai kasviksista, kuten kaalista ja porkkanasta tehtyä sekoitusta.


Matoke valmistumassa.


Kuvassa sweet potatoes, ja pala jam'ia. Näitä ei Suomesta löydy, mutta molemmat on taas aikalailla perunan tyypisiä. Sweet potato nimensä mukaisesti makea.


Irish potatoes, eli perunoita mitä mekin syödään Suomessa.


Matokea pähkinäkastikkeen kera. Meillä kotona banaanit tarjotaan usein kokonaisena eikä muussattuna. Banaani, josta matoke tehdään ei muuten ole vihreä "raaka banaani", vaan kokonaan eri laatuinen banaani!


Riisin ja papujen lisäksi lautasella on casavaa. Sen koostumus on kovaa ja maistuu myös aika miedolta. Se on myös tosi yleistä Ugandassa ja se syödään joko paistettuna tai öljyssä-/ vedessä keitettynä.



Yllä olevat kuvat oli kaikki illalliselta kotoa. Illallinen syödään yleensä kahdeksan maissa. Meillä kotona ruoka kokataan ulkona avotulella. Kuvassa mun sisko on valmistamassa kalaa, mitä ainakin mun perhe syö tosi usein. (Alussa munkin lautaselle laitettiin kalaa vaikka olin sanonut että oon kasvissyöjä, sillä kalaa ei yleisesti pidetä lihana täällä...) Muuten ugandalaiset syö lihaa kuten kanaa, vuohen ja lehmän lihaa. Oon vaan pari kertaa nähnyt possuja täällä, elävänä tai lautasella. Yks syy tähän saattaa olla se, että Ugandassa on paljon muslimeja.


Kävin Svenjan työpaikan tapahtumassa viimeviikon perjantaina. Ohjelmassa oli mm HIVin testausta ja tanssia. Siellä saatiin neljä lautasta jaettaviksi ja pääsin itsekin ensimmäistä kertaa syömään ugandalaisittain sormilla. :-D Tää kuva on siis varsinkin kylissä yks tyypillisempiä afrikkalaisia tapoja syödä.


Paikallisen ravintolan annos. Papuja, poshoa, sweet potatoa, riisiä ja pala kurpitsaa.


En edes tiedä mitä tää juoma oli mitä pojat tarjos, mutta kuulemma heidän kylässä valmistettavaa paikallista alkoholijuomaa. Sitä juotiin puisista pilleistä ja se muistutti näöltään mun mielestä kuravettä, eikä makukaan ollut kaukana (paitsi että se oli lämmintä)! Ei vaineskaan ei se nyt niin pahaa ollut, mutta mun makuun hyvin erikoista kuitenkin...


Kolmion muotoinen ruoka on nimeltään samosa. Sen sisällä on joko herneitä tai lihaa. Näitä saa kadulta ostettuna 500:lla shillingissä (13 senttiä).


Tääkin on yleistä ugandalaista katuruokaa (kuvassa kuitenkin ravintolasta tilattu). "Lettu" on nimeltään chapati. Pelkän chapatin saa kadulla samalla hinnalla 500 sh. Rolex on chapati, jonka sisällä on munakas. Rolexin saa 1500 (noin 65 snt). Kikomunda on nimeltään lettu, joka on täytetty papu soosilla.


Täällä suurin osa ruoasta myydään toreilla! Monillakaan ihmisillä ei ole kotona jääkaappia tai pakastinta missä säilyttää ruokia, joten suurin osa ruoasta valmistetaan heti.


Ravintoloista saa kyllä vaikka mitä ihanaa. Täällä oon mm syönyt parasta intialaista ruokaa mitä oon eläessäni saanut! Yllä oleva kuva on Thai-ravintolasta Entebbestä viime viikolta napattu, kun olin mun kaverin Estherin kanssa dinnerillä. Ravintolaruokien hinnat vaihtelee tosi paljon. Jos ostaa paikallista ruokaa pienestä ravintolasta saattaa saada annoksen 3 000-7 000 shillingillä/ 0.75-2 eurolla. Muissa ravintoloissa ruoat on usein 15 000- 25 000 shillingin/ 4-7 euron luokkaa. 

Kevennykseks kuva meidän viimeiseltä yhteiseltä illalliselta ennen Nicolen lähtöä. Tietysti Cafe Javas'issa :-)
To sum it up, yleisesti ottaen ruoka ei ole hirveän terveellistä. Moni ruoka on öljyssä paistettua ja hiilihydraattipitoista. Tästä syystä oon saanu itelleni varmasti punnitsematta pari lisäkiloa täällä ollessani ja siitä on kyllä saanut paikallisilta kuulla! On ihan totta miten sanotaan, että Afrikassa saa kuulla sekä elämänsä parhaimmat kehut ja kamalimmat haukut :-D Mulle on monesti sanottu päin naamaa että "you have added some weight" tai viellä paremmin että "you're fat". Yks mies kuitenkin lisäsi että "ei se paha juttu oo, meillä Afrikassa naisien kuuluu olla isompia kun miesten." En kuitenkaan koe, että ihmiset olis tahallaan ilkeitä vaan tässäkin asiassa on kyse vaan kulttuurierosta. Meillä Suomessa olis tosi epäkohteliasta sanoa toiselle päin naamaa että "olet läski". Suomalaiset saattaa kuitenkin vastata tuntemattomallekin kysymykseen "Mitä kuuluu?", ihan suoraan että tosi huonoa ja lisätä päälle henkilökohtaisia syitä tähän. Täällä samaan kysymykseen vastataan miettimättä joko "fine" tai "good", oli henkilöllä kuinka huono päivä tahansa.

Näiden fiilisten kera ja suomalaista ruisleipää kaivaten,
-Liina :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti